usd-1.7000 eur-1.9913 rub-2.0786
Bakı 22°C 6.84 m/s
Son xəbərlər
29-08-2025
15-08-2025
13-08-2025
04-08-2025
01-08-2025
31-07-2025
28-07-2025

ŞƏHİDLƏR -Qazilər

İstiqlal günü doğulan Şəhid Sabir Səmədov - Vüqar Əsgər yazır

İstiqlal günü doğulan Şəhid Sabir Səmədov Bu gun 28 may Dünya Azərbaycanlıları üçün ən önəmli günlərdən biridir.  1918-ci ilin bu günü Şərqdə ilk Demokratik Respublika ...

DÜNYA ƏDƏBİYYATDAN

  16 yaşlı oğulluğu ilə eşq yaşayan yazıçı  Sidoni Qabriel Kolett

    1001info.az Kulis.az -a istinadla  “Həyatı film olanlar” layihəsində fransız yazıçısı, Qonkur Akademyasının üzvü Sidoni Qabriel Kolett haqda “Kolett” bədii filmini ...

İDMAN

MARAQLI

Meksikanın sərt içkisi olan Tekila

details

MARAQLI

05.06.2022, 16:17 Oxunub: 3249

1001info.az Meksikanın sərt içkisi olan Tekila haqqında maraqlı məlumatları təqdim edir.

Tekila aqava bitkisinin qıcqırdılması yolu ilə əldə edilən alkohollu içkidir. Tekila 55* sərtlikdə olur. Ona su əlavə edərək 38*- ə qədər durulaşdırılaraq da içilir.
Tekila istehsalına görə dünyada birinci yeri Meksika tutur. Bu ölkədə tekilanın istehsalına dövlət səviyyəsində nəzarət edilir.
Saxlama müddətindən asılı olaraq tekila müxtəlif növlərdə olur.

* joven – saxlanılmamış tekila
* blanka və ya plata – 2 aydan az müddətdə saxlanılan tekila
* reposado – 10-12 ay müddətində saxlanılan tekila
* anejo – 1-3 il müddətində saxlanılan tekila
* extra anejo - 3 il və daha çox saxlanılan tekila
Tekiladan 3 şəkildə istifadə edilir.
1. təmiz tekila – üzərinə az miqdarda duz şəpilir və limon dilimi qoyulur, tekila içdikdən sonra limon yeyilir
2. tekila-bum – üzərinə qazlı su əlavə edilmiş tekila
3. tekila kokteyli – bu “ Marqarita”, “ Tekila-Canrayz” və “ Meksikan Erş”adı altında tanınan tekiladır.
Tekilanın faydalı xüsusiyyətləri
Aqavadan hazırlanmış tekilanın müalicəvi xüsusiyyətləri var. Ən keyfiyyətli və faydalı tekila isə ən azı 3 il müddətində saxlanılan tekila hesab edilir. Ondan az miqdarda(50 ml) istifadə etmək qanı təmizləyir, mədə fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qara ciyər və bağırsaqlara antiseptik təsir göstərir. Meksika alimləri az miqdarda tekila içməyin orqanizmdə onkoloji xəstəliklərin qarşısını aldığını söyləyirlər. Az miqdarda tekila mədə və onikibarmağın iltihabi xəstəliklərinin sağalmasını sürətləndirir, bağırsaq mikroblarını öldürür. Az miqdarda tekila ilə ağız boşluğunu yaxalamaq ağız yaralarının sağalmasını sürətləndirir. Radikulitlər və revmatizma zamanı tekilka ilə kompres qoymaq ağrıların azalmasına səbəb olur. Bu zaman pambıq parça isidilmiş tekilaya batırılır və ağrayan nahiyəyə qoyularaq polietilen və isti dəsmalla sarınır.
 

Digər xəbərlər